Penselen kiezen
U kunt de volgende penseelopties kiezen:
Penseel — hiermee zet u kleurstreken die de penseelstreken van een kunstenaar simuleren. Penseelstreken kunnen harde of zachte randen hebben. Penseel is een multifunctioneel gereedschap dat kan worden gebruikt voor het bewerken van een afbeelding door kleur aan te brengen in gebieden die zo klein kunnen zijn als een enkele pixel. Met dit gereedschap kunt u transparantie aanpassen in specifieke gebieden of er een selectie mee maken. Zie Een selectie maken met een verfgereedschap voor meer informatie.
Airbrush — simuleert verven met een airbrush of spuitbus. Hoe langer u het penseel op een gebied houdt, des te sterker het effect wordt.
Penseel Verwringen — maakt streken die een verwringingseffect op beeldpixels hebben. U kunt delen van afbeeldingen draaien, inkrimpen of uitbreiden en vele andere interessante effecten maken. Zie Afbeeldingen verwringen voor meer informatie.
Plaatjespenseel — hiermee kunt u verven met een verzameling vooringestelde objecten. U kunt bijvoorbeeld vlinders en kevers toevoegen aan een picknicktafereel, een aquarium vullen met vissen of een foto omlijsten met hulst. U kunt de plaatjespenselen van PaintShop Pro gebruiken of uw eigen plaatjespenseel maken. Zie Het gereedschap Plaatjespenseel gebruiken voor meer informatie.
Wisser — hiermee maakt u pixels transparant. Zie Afbeeldingsgebieden wissen voor meer informatie.
Achtergrondwisser — wist pixels selectief. Zie Afbeeldingsgebieden wissen voor meer informatie.
Kloonpenseel — hiermee bewerkt u de afbeelding door delen van de afbeelding of van een andere afbeelding als verfbron te gebruiken. Zie Oneffenheden en objecten verwijderen met het Kloonpenseel en Object verwijderen voor meer informatie.
Kleur vervangen — vervangt een kleur in een selectie of laag door een andere kleur. Zie Kleuren, verlopen of patronen vervangen voor meer informatie.
Retoucheerpenselen — hiermee kunt u afbeeldingen retoucheren. Met sommige retoucheerpenselen worden fotografische effecten nagebootst. Met andere worden de helderheid, verzadiging, kleurtoon of kleurwaarden van pixels gewijzigd. De effecten van sommige retoucheerpenselen zijn vergelijkbaar met de kleurcorrectieopdrachten.