Gebruikelijke problemen oplossen
PaintShop Pro biedt vele snelle en krachtige opdrachten en gereedschappen om enkele veelvoorkomende problemen met foto's te corrigeren. U kunt de tabel hieronder gebruiken als startpunt om uw foto's zo goed mogelijk te maken. Bij sommige correctieopdrachten wordt een dialoogvenster geopend waarin u opties kunt kiezen en de correctie kunt wijzigen.
Als u de foto wilt bijsnijden of het formaat van de foto wilt wijzigen, voert u deze actie eerst uit, waarna u een correctie uit de volgende tabel toepast.
 
Probleem
Hoe u het op het tabblad Bewerken kunt oplossen
De algehele foto zou er beter uit moeten zien.
Om automatisch een set basiscorrecties voor foto's toe te passen, kiest u Aanpassen Eénstaps-fotocorrectie. Om een set basiscorrecties voor foto's bij te stellen en toe te passen, kiest u Aanpassen Slimme fotocorrectie.
Een gedeelte van de foto is te donker (onderbelicht)
Om donkere gedeeltes van een foto snel aan te passen, kiest u Aanpassen Invulflits of Aanpassen Helderheid en contrast Invullicht/duidelijkheid. Voor het toepassen van een uitgebreide reeks aanpassingen kiest u Aanpassen Slimme fotocorrectie. Voor toegang tot opdrachten voor het corrigeren van helderheid en contrast kiest u Aanpassen Helderheid en contrast. Probeer vooral de opdrachten Curven en Niveaus.
Een deel van de foto is te licht (overbelicht).
Om de lichte delen van een foto snel aan te passen, kiest u Aanpassen Achtergrondlicht. Voor het toepassen van een uitgebreide reeks aanpassingen kiest u Aanpassen Slimme fotocorrectie. Voor toegang tot opdrachten voor het corrigeren van helderheid en contrast kiest u Aanpassen Helderheid en contrast. Probeer vooral de opdrachten Curven en Niveaus.
Een bepaald gedeelte van de foto is te donker of te licht.
Gebruik zorgvuldig het selectiegereedschap om alleen het onder- of overbelichte deel van de foto te selecteren. Pas daarna een van de eerder in deze tabel omschreven aanpassingen toe.
Opmerking: De opdrachten Eénstaps-fotocorrectie en Slimme fotocorrectie werken voor de gehele afbeeldingen, ook als u een selectie hebt gemaakt. Zie Werken met selecties voor meer informatie.
Het contrast van de foto is te hoog of te laag.
Om het contrast aan te passen en eventueel andere instellingen aan te passen, kiest u Aanpassen Slimme fotocorrectie. U kunt ook Aanpassen Helderheid en contrast Helderheid/contrast kiezen.
U beschikt over een reeks digitale foto's met bracketing, maar u hebt een manier nodig om ze samen te voegen tot één foto.
Kies Bestand HDR Belichting samenvoegen en gebruik deze opdracht om de beste details van twee tot negen foto's met bracketing in één foto samen te voegen.
De foto heeft een kleurzweem of andere onnatuurlijke kleuren doordat de foto binnenshuis zonder flits is genomen.
Om de kleurzweem te verwijderen, kiest u Aanpassen Helderheid en contrast Curven. Voor het toepassen van een uitgebreide reeks aanpassingen kiest u Aanpassen Slimme fotocorrectie. Voor toegang tot opdrachten voor het corrigeren van helderheid en contrast kiest u Aanpassen Helderheid en contrast.
Iemand op de foto heeft een onnatuurlijke huidskleur.
Om de tonale balans van een foto aan te passen, kiest u Aanpassen Witbalans.
Een gescande foto bevat krassen of scheurtjes.
Kies het gereedschap Krasjes verwijderen , het Makeover-gereedschap of het gereedschap Kloonpenseel  op de werkbalk Gereedschappen. Zie Afbeeldingen retoucheren en herstellen voor meer informatie.
Er komen kleine onnatuurlijk gekleurde stippen (grofkorreligheid) voor, vooral bij vergrotingen.
Om automatisch ruiscorrectie toe te passen, kiest u Aanpassen Eénstaps ruisverwijdering. Om geavanceerde opties voor ruiscorrectie toe te passen, kiest u Aanpassen Digitale ruis verwijderen of Ruis verwijderen met AI.
Als u artefacten uit gecomprimeerde JPEG-afbeeldingen wilt verwijderen, kiest u Aanpassen Ruis toevoegen/verwijderen > Artefacten verwijderen met AI.
Paarse uitvloeiing en andere kleurafwijkingen aan de randen van de foto.
Om de paarse uitvloeiing automatisch te verwijderen, kiest u Aanpassen Eénstaps-paarse uitvloeiingscorrectie. Om geavanceerde opties voor het corrigeren van kleurafwijkingen te gebruiken, kiest u Aanpassen Kleurafwijking verwijderen.
Iemand op de foto heeft rode ogen.
Om rode ogen snel te verwijderen, kiest u het gereedschap Rode ogen . Om geavanceerde opties voor het verwijderen van rode ogen te gebruiken, kiest u Aanpassen Rode ogen verwijderen.
Iemand op de foto heeft een vlekkerige huid, gele tanden of een huid die geen levendige indruk achterlaat.
Selecteer het gereedschap Makeover op de werkbalk Gereedschappen. Op het palet Gereedschapsopties stelt u de modus in op Vlekverwijderaar , Tandenborstel of Zongebruinde tint .
De foto is mistig of wazig.
Om een slecht belichte afbeelding te verbeteren, kiest u Aanpassen Helderheid en contrast Niveaus. Om de algemene duidelijkheid te verbeteren, kiest u Aanpassen Helderheid en contrast Plaatselijke tonemapping.
De foto lijkt niet scherp.
Om te verscherpen met hoge frequentie, kiest u Aanpassen Scherpte High-pass verscherpen. Om op een andere manier te verscherpen, kiest u Aanpassen Scherpte en kiest u een opdracht.
De foto moet worden rechtgetrokken.
Kies het gereedschap Rechttrekken op de werkbalk Gereedschappen. Zie Afbeeldingen retoucheren en herstellen voor meer informatie.
Het perspectief van de voorwerpen op de foto lijkt niet juist.
Selecteer het gereedschap Perspectiefcorrectie op de werkbalk Gereedschappen. Zie Afbeeldingen retoucheren en herstellen voor meer informatie.
De kwaliteit van de foto is beïnvloed door lensvervorming.
Kies Aanpassen Tonvormige vertekening corrigeren, Aanpassen Bolvormige vertekening corrigeren of Aanpassen Correctie speldenkussenvervorming. U vindt meer informatie over lensvervormingen in Lensvervormingen corrigeren.
Er verschijnt een ongewenst patroon op een gescande afbeelding.
Kies Aanpassen Ruis toevoegen/verwijderen Verwijdering moiré-patroon.
Een gescande foto lijkt oud en vervaagd
Kies Aanpassen Kleur Vervagingscorrectie.