Retoucheren en ontwerpen met SmartClone
SmartClone is een contentgevoelig kloongereedschap waarmee u een bronselectie op een nieuwe achtergrond kunt invoegen. U kunt SmartClone net als het kloonpenseel gebruiken voor het retoucheren (een ongewenst gebied bedekken), maar u kunt het ook gebruiken voor het maken van eenvoudige collages en effecten met textuur.
Retoucheren: een tatoeage tijdelijk verwijderen in een paar klikken met SmartClone in de modus Origineel.
Kopiëren: de zwaan (links) is opgeslagen als SmartClone-afbeelding, vervolgens is het formaat gewijzigd en hebben we het gereedschap SmartClone gebruikt om de afbeelding, in één klik, in de scène te plaatsen (rechts), naast de oorspronkelijke zwaan.
Collage: met behulp van een selectie van het gezicht van de vrouw verkrijgen we een nauwkeurig resultaat wanneer de SmartClone-luipaardafbeelding wordt toegepast.
Met mengmodi kunt u kiezen hoe de bronselectie met de nieuwe achtergrond wordt vermengd:
Origineel — Mengt de bronselectie in de nieuwe bestemming, waarbij de oorspronkelijke bronkleur grotendeels behouden blijft.
Mengsel — Mengt de bronselectie in de nieuwe bestemming en voegt de kleuren van de bron en de bestemming samen.
Zwart-wit — Maakt de verzadiging van de bronselectie ongedaan, wat niet van invloed is op de doelkleuren. Deze optie werkt goed voor het klonen van texturen.
Experimenteer met de verschillende modi om na te gaan welke de beste resultaten voor uw project oplevert.
Het formaat en de draaiing van SmartClone-afbeeldingen aanpassen
Als u een bronselectie opslaat als SmartClone-afbeelding kunt u het formaat en de draaiing van de bron wijzigen en de bron voor toekomstige projecten opslaan. SmartClone-afbeeldingen worden opgeslagen in een bibliotheek die toegankelijk is via een vervolgkeuzelijst in het palet Opties voor gereedschap (vergelijkbaar met de penseelpunt- of een plaatjespenseelbibliotheek).
Tips voor succes met SmartClone
Randen van de selectie: Bij het maken van de SmartClone-bronselectie (voor onmiddellijk gebruik of voor opslag in de SmartClone-bibliotheek), raden we u aan om het selectiekader binnen de randen van het gebied te houden dat u wilt selecteren. Hoe uniformer de kleuren zijn, hoe natuurlijker het resultaat is.
Kleurconsistentie: Als u een naadloos kloonresultaat wilt, raden we u aan een bron en bestemming te kiezen die hetzelfde kleurenpalet delen. Als u creatief aan de slag wilt gaan, kunt u experimenteren met de mengmodi op achtergronden in verschillende kleuren voor een uniek effect.
Lagen en selecties gebruiken: Een laag dupliceren voor SmartClone en/of een selectie toepassen (Selectiegereedschap) op het gebied waarop u een SmartClone-afbeelding wilt toepassen biedt u meer controle over het eindresultaat. Met een laag beschikt u over de mogelijkheid om delen van de SmartClone te wissen of om de transparantie van de laag als geheel aan te passen.
* Het SmartClone-gereedschap gebruiken:
1 Kies het SmartClone-gereedschap op de werkbalk Gereedschappen (in het uitklapmenu Kloonpenseel).
2 Ga op een van de volgende manieren te werk:
Als u een bron van de huidige afbeelding wilt selecteren, kiest u een Selectietype in het palet Opties voor Gereedschap: Ellips, Rechthoek of Vrije hand. Sleep rond het gebied dat u wilt selecteren als bron.
Als de afbeelding meer dan één laag heeft, klikt u op de naam van de laag op het palet Lagen voordat u het brongebied definieert.
Als u een SmartClone-afbeelding uit de bibliotheek wilt kiezen, klikt u op het palet Opties voor gereedschap op de vervolgkeuzelijst SmartClone en kiest u de gewenste afbeelding. U kunt de Grootte en Rotatie van SmartClone-afbeeldingen aanpassen voordat u ze toepast.
3 Kies een Modus op het palet Opties voor gereedschap: Origineel, Mengsel of Zwart-wit.
4 Klik in het documentvenster om de SmartClone-bron toe te passen op een geopende afbeelding (raster).
U kunt bewerkingen ongedaan maken en herhalen om te experimenteren met de verschillende mengmodi.
* Een bronselectie opslaan in de SmartClone-bibliotheek
1 Kies het SmartClone-gereedschap op de werkbalk Gereedschappen (in het uitklapmenu Kloonpenseel).
2 Kies een Selectietype in het palet Opties voor gereedschap: Ellips, Rechthoek of Vrije hand.
3 Sleep rond het gebied dat u wilt selecteren als bron.
Als de afbeelding meer dan één laag heeft, klikt u op de naam van de laag op het palet Lagen voordat u het brongebied definieert.
4 Klik op het palet Opties voor gereedschap op de vervolgkeuzelijst SmartClone en klik op de knop SmartClone-afbeelding maken van selectie .
5 Typ in het dialoogvenster SmartClone maken een naam in het vak Naam, vul de gewenste optionele velden in en klik op OK.
De bronselectie wordt als afbeelding opgeslagen in de SmartClone-bibliotheek.