Het verschil tussen monitorkleuren en afdrukkleuren
Vaak zien kleuren op de computermonitor er heel anders uit dan gedrukte kleuren, wat lastig is wanneer u een bepaalde kleur probeert te produceren. Bovendien kunnen kleuren per monitor afwijken.
Afbeeldingskleuren op een monitor worden beïnvloed door diverse factoren:
de reeks kleuren, ofwel het kleurenscala, van het invoerapparaat (bijvoorbeeld een scanner of camera);
de fabrikant en de ouderdom van de monitor;
de helderheids- en contrastinstellingen van de monitor.
Wanneer u een afbeelding afdrukt, zijn er andere factoren die van invloed zijn op de kleur:
de kwaliteit en absorptie-eigenschappen van het papier;
het kleurenscala van de printer;
de conversie van de RGB-waarden van de monitor naar de CMYK-waarden van de printerinkt.
Gezien de verschillende manieren waarop monitors en printers kleuren hanteren, is deze omzetting een uitdaging. Omdat monitors licht gebruiken om kleur weer te geven, werken ze met additieve kleuren. Wanneer u deze kleuren samenvoegt, ontstaat wit. Als alle monitorkleuren worden verwijderd, ontstaat er zwart. Omdat printers inkt gebruiken om kleur weer te geven, werken ze met subtractieve kleuren. Wanneer u kleuren verwijdert, ontstaat er wit en wanneer u alle printerkleuren samenvoegt, ontstaat er zwart. Monitors en printers hebben hierdoor verschillende kleurenscala's. Hoewel ze vele kleuren gemeen hebben, worden sommige kleuren wel door monitors maar niet door printers ondersteund, en vice versa.
Hoe zorgt u voor correcte en consistente kleuren gezien alle factoren die een rol spelen bij het produceren van kleuren? Probeer deze opties:
Kalibreer uw monitor elke paar maanden.
Maak uzelf vertrouwd met de verschillen tussen de kleuren van uw monitor en de kleuren van uw printer, zodat u uw afbeeldingen waar nodig kunt aanpassen. Dit kunt u doen door verschillende foto's of andere afbeeldingen af te drukken en te vergelijken met de afbeelding op het scherm. Kleuren kunnen bijvoorbeeld altijd donkerder worden afgedrukt dan ze er op het scherm uitzien. Met deze kennis kunt u de helderheid van uw afbeeldingen hierop aanpassen.
Gebruik Windows Kleurbeheer. Hiermee kunt u de kleurconsistentie tussen verschillende apparaten verbeteren.