Foto's nemen voor HDR-verwerking
Als u een nieuweling bent op het gebied van HDR-verwerking, dan kunt u van start met de volgende informatie.
Welke camerafuncties werken goed met HDR?
U kunt automatische belichtingsbracketing gebruiken als uw camera hierover beschikt, of gebruik de diafragma-prioriteitmodus en pas de sluitersnelheid aan om verschillende belichtingen te krijgen. Voorkom verschillende diafragma´s, omdat de verschuiving van de scherptediepte vervaging in sommige foto's tot gevolg kan hebben. Kijk in de handleiding van uw camera voor informatie over bracketingopties en de diafragma-prioriteitsmodus.
Hoeveel foto's moet ik maken voor mijn HDR-reeks?
Drie foto's is meestal een goed begin (minimum is twee), maar voor een tafereel met erg veel contrast kunt u vijf of meer (tot maximaal negen) foto's nemen.
Welke belichtingsinstellingen moet ik gebruiken?
Probeer eerst een instelling van 2.0 EV tussen de verschillende foto's. Als u een groter aantal foto's neemt kunt u de EV op kleinere stapjes instellen, maar zorg dat het aantal foto's voldoende is om een groot belichtingsbereik te dekken. Als u gebruik maakt van automatische bracketing, kan uw camera de EV-waarde beperken (soms tot maximaal +/- 1.0).
Moet ik een statief gebruiken?
Ja, het is het best om een statief te gebruiken, maar zorg in ieder geval voor een vaste hand (bijvoorbeeld stabilisatie tegen een muur). Het gebruik van een statief betekent minder kans op problemen met fout uitgelijnde foto´s als u gebruik maakt van HDR-verwerking.