Inzicht in kleurdiepte
Kleurdiepte, ook wel bitdiepte genoemd, is het aantal kleuren dat door elke pixel in een afbeelding kan worden weergegeven. Hoe hoger de kleurdiepte, hoe meer kleuren in een afbeelding kunnen worden weergegeven. De kleurinformatie van elke pixel wordt opgeslagen in een bepaald aantal computerbits; tussen 1 en 48. In een 1-bits afbeelding kan elke pixel slechts een van twee kleuren weergeven; zwart of wit. Bij afbeeldingen met een hogere bitdiepte kan elke pixel één bepaalde kleur uit een enorm aantal kleuren weergeven. Foto's van geavanceerde digitale camera's die zijn opgeslagen in de RAW-indeling van de camera, bevatten de meeste kleuren. Er is echter ook meer schijfruimte en systeemgeheugen nodig om de foto's weer te geven of eraan te werken.
In PaintShop Pro kunt u de volgende kleurdiepten gebruiken:
2 kleuren
16 kleuren
256 kleuren
8 bits per kanaal RGB
8 bits per kanaal Grijs
16 bits per kanaal RGB
16 bits per kanaal Grijs
Houd rekening met het volgende voordat u de kleurdiepte van een afbeelding wijzigt:
Vele effect- en correctieopdrachten werken alleen op afbeeldingen met hogere kleurdiepten. Wanneer u klaar bent met het werken aan een afbeelding, kunt u de kleurdiepte verminderen en de afbeelding in een andere indeling opslaan.
Computermonitors hebben eveneens een kleurdiepte, die wordt bepaald door de monitorcapaciteit en de geselecteerde kleurinstelling. Als u een afbeelding weergeeft die een hogere kleurdiepte heeft dan de monitor ondersteunt, treedt er kleurverstoring op.
Sommige bestandsindelingen beperken het aantal ondersteunde kleuren, zodat afbeeldingen op uiteenlopende monitortypen correct worden weergegeven. Afbeeldingen in GIF-indeling, een populaire indeling voor internetpagina's, bevatten bijvoorbeeld maximaal 256 kleuren (8-bits kleurdiepte).