Kleurreductiemethoden
Wanneer u de kleurdiepte van een afbeelding vermindert, moet u een kleurreductiemethode selecteren. Afhankelijk van de gekozen kleurdiepte zijn er twee of drie van de volgende methoden beschikbaar:
Dichtstbijgelegen kleur — vervangt de oorspronkelijke kleur van een pixel door de kleur in het zojuist gegenereerde palet die het dichtst bij de oorspronkelijke RGB-waarde ligt. Met deze methode is er geen dithering en krijgt u een afbeelding met een hoog contrast. Deze methode is heel geschikt voor de meeste eenvoudige afbeeldingen.
Foutverspreiding: — vervangt de oorspronkelijke kleur van een pixel door de meest overeenkomende kleur in het palet, maar spreidt de discrepantie tussen de oorspronkelijke en nieuwe kleuren over de nabije pixels. Bij het vervangen van een kleur (vanaf linksboven tot rechtsonder in de afbeelding) wordt de 'fout' of discrepantie aan de volgende pixel toegevoegd voordat de nauwst overeenstemmende kleur wordt geselecteerd. Deze methode levert een afbeelding op die er natuurlijk uitziet en de methode werkt vaak goed bij foto's en complexe afbeeldingen. Met de methode Foutverspreiding selecteert u de optie Floyd-Steinberg, Burkes of Stucki. Dit zijn algoritmen voor het dithering-patroon.
Palet-dithering — past aangrenzende pixels zodanig aan dat twee kleuren de illusie van een derde kleur wekken en mengt pixels tot patronen op basis van een bekend palet. Gebruik deze methode om de schijn te wekken dat de afbeelding meer dan het werkelijke aantal kleuren bevat. Soms lijkt het alsof afbeeldingen uit arcering en punten zijn opgebouwd en zijn er duidelijke lichte en donkere plekken te zien.
De kleurreductiemethoden en paletopties bestaan uit wiskundige algoritmen; laat u hierdoor niet intimideren wanneer u de kleurdiepte van een afbeelding vermindert. Wij raden u aan om met de standaardinstellingen te beginnen. Als u tevreden bent over het resultaat, probeert u andere combinaties van instellingen. Het vinden van de juiste opties is een kwestie van experimenteren.