Inzicht in HDR
In de fotografie staat HDR voor high dynamic range of "hoogdynamisch bereik". Dynamisch bereik is de spreidingswaarde in luminantie (lichtsterkte) die in een foto opgeslagen kan worden, van de donkerste schaduwen tot de helderste accenten.
De sensor van de digitale camera kan, in tegenstelling tot het menselijk oog (en zelfs in vergelijking met film in traditionele camera's) maar een beperkt dynamisch bereik opslaan, bij het fotograferen van taferelen met tegelijkertijd zeer heldere en zeer donkere gebieden, zoals binnen voor een groot raam. Bij HDR-verwerking wordt een 32-bits afbeelding gemaakt met tweemaal zoveel informatie, oftewel veel meer kleurengradaties dan in een gewone JPG. Deze HDR-afbeelding is regelmatig belicht en toont details in de donkerste gebieden, zonder dat de definitie in de heldere gebieden verloren gaat. Als men verder gaat dan de "corrigerende" grenzen kan HDR een onrealistisch, plastic of zelfs "hyperrealistische" beeldtoon opleveren die een creatieve techniek op zichzelf is geworden. Een HDR-bestand moet normaliter terug geconverteerd worden naar een 16-bits beeldformaat, voor uiteindelijke weergave.
De foto's hierboven zijn met verschillende belichtingen genomen. Vervolgens zijn ze gecombineerd om een enkel, schitterend belicht beeld te creƫren.