Paletten gebruiken
PaintShop Pro bevat veel paletten die informatie en opdrachten organiseren waarmee u afbeeldingen kunt bewerken. Sommige paletten worden automatisch weergegeven, anderen verschijnen wanneer u een bepaald gereedschap activeert en enkele paletten worden alleen weergegeven wanneer u ze expliciet opent. U kunt een palet eenvoudig aan- of uitschakelen met Beeld Paletten. Enkele paletten zijn alleen op bepaalde tabbladen beschikbaar.
Paletten bevatten informatie en kunnen zowel besturingselementen als opdrachtknoppen bevatten. Net zoals werkbalken kunnen paletten worden verplaatst van hun standaard gedokte positie. Zie Werkbalken en paletten aanpassen voor meer informatie over het aanpassen van paletten.
 
Palet
Beschrijving
Penseelvariantie
Hiermee kunt u aanvullende penseelopties instellen wanneer u een verfpenseel of ander verfgereedschap gebruikt. Dit palet is vooral nuttig wanneer u met een drukgevoelig palet of een 4D-muis werkt. U kunt bijvoorbeeld de dekking van een penseelstreek variëren door druk uit te oefenen met de stift. Enkele opties werken ook goed met een muis.
Histogram
Toont een grafiek van de waardenverdeling voor rood, groen, blauw, grijswaarde, kleurtoon, verzadiging en helderheid in een afbeelding. U kunt de verdeling van details analyseren in de schaduwen, middentonen en hoge lichten zodat u beter kunt beslissen hoe u correcties aanbrengt.
Geschiedenis
Bevat de handelingen die u hebt uitgevoerd met de actieve afbeelding. U kunt aaneengesloten of niet-aaneengesloten handelingen ongedaan maken of opnieuw uitvoeren en een snelscript maken dat onmiddellijk kan worden toegepast op andere geopende afbeeldingen.
Palet Info
(Tabblad Beheren) Toont informatie over de geselecteerde afbeelding. Deze bestaat uit een weergave in camerastijl van de instellingen waarmee de foto gemaakt zijn, en een venster met tabbladen waarmee u algemene informatie kunt bewerken en bekijken, zoals labels en waarderingen, EXIF- en IPTC-gegevens en informatie over locatie.
Kant-en-klare effecten
Hiermee krijgt u snel toegang tot miniaturen van vooringestelde effecten die u kunt toepassen op uw foto's.
Lagen
Hiermee kunt u afbeeldingslagen weergeven en organiseren en instellingen voor afbeeldingslagen aanpassen.
Studiecentrum
Toont informatie over de werkstroom, gereedschappen en opdrachten waarmee u veelvoorkomende taken snel en efficiënt kunt uitvoeren.
Materialen
Met dit palet selecteert u kleuren en materialen om mee te verven, tekenen, vullen en retoucheren.
Menger
Hiermee kunt u pigmenten plaatsen en mengen die u kunt gebruiken met de gereedschappen Olieverfpenseel en Paletmes om op tekenmateriaallagen realistische streken met olieverf te maken.
Overzicht
Toont een miniatuurweergave van de actieve afbeelding, laat u een niveau voor in-/uitzoomen instellen en toont informatie over de afbeelding.
Ordenen
Hiermee kunt u foto's uit verschillende mappen verzamelen en weergeven om deze te selecteren, bewerken, e-mailen of af te drukken. U kunt lades toevoegen, verwijderen en de naam van aangepaste lades in het palet wijzigen, zodat deze worden afgestemd op uw werkstroom.
Scriptuitvoer
Toont een lijst met acties en resultaten wanneer u scripts uitvoert.
Opties voor gereedschap
Toont instellingen en besturingselementen voor het actieve gereedschap.
* Paletten weergeven of verbergen
tabblad Bewerken 
Kies Beeld Paletten en klik op de naam van het palet.
Paletten die momenteel worden weergegeven, worden aangeduid met een vinkje
U kunt een zwevend palet ook weergeven of verbergen door op F2 te drukken.
* Het formaat van een palet wijzigen
tabblad Bewerken 
Sleep de hoek of rand van een palet.
U kunt het formaat van een gedokt palet ook wijzigen door in de rechterbovenhoek van de titelbalk van het palet te klikken op de knop Palet minimaliseren of Palet maximaliseren .