Het gereedschap Kleurkrijt
Kleurkrijt is een droog materiaal dat vergelijkbaar is met gewoon krijt, maar dat een natter uiterlijk heeft, waardoor poedervorming wordt voorkomen. Het pigment van het gereedschap wordt onbeperkt geladen. Met het gereedschap Kleurkrijt doordringt het droge pigment de doektextuur vaak op basis van de druk waarmee u het gereedschap gebruikt. Dit komt doordat PaintShop Pro een harde gereedschapspunt simuleert. Het pigment laat een enigszins wasachtig volume achter, dat over een korte afstand kan worden uitgesmeerd als u er overheen verft. Een kleurkrijtstreek heeft geen haarcomponent maar heeft in plaats daarvan een plat of scheef gereedschapsoppervlak. Aan het lichaam van de streek ontstaan vaak een afname en onderbrekingen die sterk worden beïnvloed door de doektextuur. Kleurkrijtpigment is echter minder transparant dan krijt en verpulvert niet.
Kleurkrijt is iets meer glanzend dan pastel en wordt iets minder uitgesmeerd, maar brengt een kleine hoeveelheid materiaal op het doek aan en kan bumps opvullen als het meerdere keren wordt aangebracht De oorzaak hiervan is dat de hoeveelheid die op het doek wordt aangebracht, dik genoeg is om putjes te vullen, maar ook compact genoeg om uitsmeren op grote schaal te voorkomen.
* Opties voor het gereedschap Kleurkrijt
tabblad Bewerken 
Opties instellen voor het gereedschap Kleurkrijt:
Vorm — definieert de vorm van de kleurkrijtpunt
Grootte — definieert de grootte van de punt van het gereedschap in pixels
Dikte — definieert de hoogte-breedteverhouding van de punt van het gereedschap
Rotatie — definieert de rotatiehoek van de punt in graden
Punt volgen — bepaalt of de gereedschapspunt volgens het pad van de streek wordt gebogen of een vaste hoek behoudt
Overtrekken — het gereedschap Kleurkrijt selecteert de pigmentkleur door een steekproef te nemen van de gegevens onder het middelpunt van het gereedschap, ongeacht het laagtype.
Belangrijk! Als u de muisknop ingedrukt houdt om een streek te beginnen, wordt een selectie gemaakt en wordt de resulterende kleur gebruikt voor de duur van de streek.