Het gereedschap Pastel
Pastel is een droog tekenmateriaal, zachter dan krijt, maar net als bij krijt wordt het materiaal onbeperkt geladen. Als dit materiaal met het gereedschap Pastel wordt aangebracht, lijkt het net alsof het droge pigment van het pastel in de textuur van het doek dringt in verhouding tot de druk waarmee het pastel wordt aangebracht. Pastelpigmenten hebben een vaste viscositeit die iets minder is dan die van krijt. Dit betekent dat de streken die u aanbrengt volume op het doek achterlaten wanneer de pigmenten loskomen van het gereedschap Pastel. Pastel bevat geen haaronderdeel voor de streek maar wordt toegepast met een plat of hoekig oppervlak van de staaf. De streekranden nemen af en verbrokkelen op basis van de textuur van het doek.
Pastel heeft een lichte glans, wordt iets uitgesmeerd aangebracht en maakt de gereedschapspunt enigszins vies als het met lichte druk wordt opgebracht. Pastel wordt dikker op het doek aangebracht dan krijt, is onregelmatiger en geeft meer volume aan het oppervlak.
* Opties voor het gereedschap Pastel
tabblad Bewerken 
Opties voor het gereedschap Pastel:
Vorm — definieert de vorm van de pastelpunt
Grootte — definieert de grootte van de punt van het gereedschap in pixels
Dikte — definieert de hoogte-breedteverhouding van de punt van het gereedschap
Rotatie — definieert de rotatiehoek van de punt in graden
Punt volgen — bepaalt of de gereedschapspunt volgens het pad van de streek wordt gebogen of een vaste hoek behoudt
Overtrekken — het gereedschap Pastel selecteert de pigmentkleur door een steekproef te nemen van de gegevens onder het middelpunt van het gereedschap, ongeacht het laagtype.
Belangrijk! Als u de muisknop ingedrukt houdt om een streek te beginnen, wordt een selectie gemaakt en wordt de resulterende kleur gebruikt voor de duur van de streek.