Aan de slag : Knippen, kopiëren en plakken

Knippen, kopiëren en plakken
U kunt een complete afbeelding, een deel van een afbeelding of een complete laag selecteren en deze knippen of naar het Klembord kopiëren. Vervolgens kunt u de inhoud van het Klembord in dezelfde of een andere afbeelding plakken, of in een andere toepassing, zoals een e-mailprogramma of tekstverwerker. De basisopdrachten voor het knippen, kopiëren en plakken van gebieden zijn als volgt:
Knippen — de geselecteerde inhoud verwijderen naar het Klembord en de selectie vervangen door de geselecteerde achtergrondkleur of -transparantie.
Kopiëren — de geselecteerde inhoud naar het Klembord kopiëren.
Samengevoegd kopiëren: — een samengevoegde versie van alle lagen in een selectie naar het Klembord kopiëren.
Kopiëren speciaal — geeft drie opties voor het optimaliseren van gekopieerde inhoud om deze vervolgens in een andere toepassing te plakken.
Plakken — geknipte of gekopieerde inhoud van het Klembord in dezelfde of een andere afbeelding plakken.
Verwijderen — de geselecteerde inhoud verwijderen.
Klembord leegmaken — de gegevens van het Klembord wissen. Als u gegevens op het Klembord plaatst om deze te knippen en plakken, kunnen de prestaties van de computer afnemen. De computer wordt weer sneller als u het Klembord leeg maakt. Deze opdracht kan niet ongedaan worden gemaakt.
U kunt een selectie, een laag of een vectorobject knippen of kopiëren. U plakt de geselecteerde inhoud als nieuwe afbeelding, laag of selectie.
U kunt een Corel PaintShop Pro-afbeelding ook kopiëren naar andere toepassingen, zoals tekstverwerkingsprogramma's of DTP-toepassingen: Zie Afbeeldingen opslaan voor meer informatie over het exporteren van Corel PaintShop Pro-bestanden naar andere indelingen.
Waarom ziet de geplakte afbeelding er te groot of klein uit?
Gegevens die in een andere afbeelding worden geplakt, behouden hun oorspronkelijke pixelafmetingen. Als de bron- en doelafbeelding verschillende formaten hebben, ziet de geplakte inhoud er mogelijk te groot of te klein uit. Na het plakken van de selectie kunt u het selectiegereedschap gebruiken om de schaal van de geplakte inhoud aan te passen. Zie Foto's met het selectiegereedschap schalen en transformeren voor meer informatie over het gebruik van het Selectiegereedschap om het perspectief te verbeteren.
Het is natuurlijk ook mogelijk om het formaat van de twee afbeeldingen te wijzigen vóór het kopiëren en plakken zodat ze even groot zijn. Zie Het formaat van afbeeldingen wijzigen voor meer informatie.
Een selectie, laag of vectorobject knippen
Tabblad Bewerken
1 Selecteer het gebied, de laag of het object dat u wilt knippen.
2 Kies Bewerken > Knippen.
U kunt ook knippen door op Ctrl + X te drukken.
Een selectie, laag of vectorobject kopiëren
Tabblad Bewerken
1 Selecteer het gebied, de laag of het object dat u wilt kopiëren.
2 Voer een van de volgende handelingen uit:
Kies Bewerken > Kopiëren om alleen de selectie of actieve laag te kopiëren.
Kies Bewerken > Kopiëren speciaal > Samengevoegd kopiëren om alle lagen van het geselecteerde gebied te kopiëren.
U kunt ook drukken op Ctrl + C om de actieve laag te kopiëren of op Ctrl + Shift + C om samengevoegde lagen te kopiëren.
Inhoud plakken als nieuwe afbeelding
Tabblad Bewerken
Kies Bewerken > Plakken als nieuwe afbeelding.
U kunt ook een nieuwe afbeelding plakken door op Ctrl + Shift + V te drukken.
Inhoud plakken als nieuwe laag
Tabblad Bewerken
1 Selecteer de afbeelding waarin u de selectie wilt plakken.
2 Kies Bewerken > Plakken als nieuwe laag.
U kunt ook een nieuwe laag plakken door op Ctrl + V of Ctrl + L te drukken.
Inhoud plakken als selectie
Tabblad Bewerken
1 Selecteer de afbeelding waarin u een selectie wilt plakken.
2 Klik op het palet Lagen op de laag waarin u de selectie wilt plakken.
3 Kies in het menu Bewerken een van de volgende opdrachten:
Plakken als nieuwe selectie — de inhoud van het Klembord als een zwevende selectie boven de huidige laag plakken. Als de afbeelding reeds een zwevende selectie bevat, wordt die selectie eerst niet-zwevend gemaakt.
Plakken als transparante selectie — een specifieke kleur verwijderen uit de selectie die u wilt plakken. Pixels in de Klembord-gegevens die exact overeenkomen met de huidige achtergrondkleur, worden transparant. De inhoud van het Klembord wordt vervolgens als een zwevende selectie boven de huidige laag geplakt.
Plakken in selectie — het formaat van de inhoud van het Klembord wordt aangepast en vervolgens in de huidige selectie geplakt.
Selecteer de achtergrondkleur op het palet Materialen voordat u plakt.
Als u een vectorobject wilt plakken, kiest u Bewerken > Plakken Als nieuwe vectorselectie.
Een afbeelding met meerdere lagen naar het Klembord kopiëren
Tabblad Bewerken
Kies Bewerken> Kopiëren speciaal > Samengevoegd kopiëren.
Het Klembord leegmaken
Tabblad Bewerken
Kies Bewerken> Klembord leegmaken.