Afbeeldingen retoucheren en herstellen : Afbeeldingsgebieden opnieuw kleuren voor een realistisch effect

Afbeeldingsgebieden opnieuw kleuren voor een realistisch effect
U kunt het gereedschap Kleurwisselaar gebruiken om een object of gebied in een afbeelding op realistische wijze opnieuw te kleuren. Het gereedschap Kleurwisselaar onderscheidt zich van andere gereedschappen en opdrachten (zoals het gereedschap Vlakvulling, enkele retoucheerpenselen of de opdrachten Inkleuren, Kleurtoon/verzadiging/helderheid of Kleurtoonverdeling) doordat het rekening houdt met de schaduwen van de opgegeven kleur. Met het gereedschap Kleurwisselaar worden variaties in de helderheid van de afbeelding gedetecteerd en geanalyseerd, en worden de nieuwe kleuren toegepast op basis van die belichting.
U kunt hiermee de instellingen van het palet Opties voor gereedschap aanpassen voor Tolerantie en Zachtheid rand, plus de huidige nieuwe kleuren bijwerken naarmate u de instellingen op het palet Opties voor gereedschap, de huidige voorgrond- of achtergrondkleur wijzigt.
Het gereedschap Kleurwisselaar werkt het beste op matte objecten, zoals kleding, tapijt en geverfde objecten met een solide kleur. Mogelijk werkt het minder goed op glanzende of spiegelende voorwerpen, en het gereedschap is niet bedoeld voor verlopen of patronen.
Met één muisklik kunt u de jurk van het meisje van kleur laten veranderen.
Opnieuw kleuren met het gereedschap Kleurwisselaar
tabblad Bewerken
1 Kies het gereedschap Kleurwisselaar op de werkbalk Gereedschappen.
Het gereedschap Kleurwisselaar vormt één groep met het gereedschap Vlakvulling.
2 Klik op het palet Materialen op de knop Kleur in de vervolgkeuzelijst Stijl en kies een effen kleur.
Als het palet Materialen niet wordt weergegeven, kiest u Beeld > Paletten>Materialen.
Voor realistisch uitziende kleuren stelt u de waarde van Verzadiging (in het dialoogvenster Eigenschappen van materiaal) dichter bij de 100 in dan bij de 255 (volledige verzadiging).
3 Plaats de aanwijzer van de Kleurwisselaar op de kleur die u wilt veranderen in de afbeelding en klik vervolgens om opnieuw te kleuren met de kleur van Voorgrond/Streek, of klik met de rechtermuisknop om opnieuw te kleuren met de huidige kleur van Achtergrond/Vulling.
4 Klik Toepassen om de kleurverandering op het onderwerp in te stellen.

U kunt ook

Een kleur uit de huidige afbeelding selecteren
Kies het gereedschap Pipet , klik op de kleur die u wilt in de afbeelding en kies het gereedschap Kleurwisselaar om deze opnieuw te activeren.
Direct de gewenste kleur toepassen
Klik voordat u op Toepassen klikt, op een kleur in het palet Materialen.
De kleurtoepassing aanpassen
Voordat u op de knop Toepassen klikt, past u een van de volgende besturingselementen aan in het palet Opties voor gereedschap:
Tolerantie — bepaalt hoe nauwkeurig de huidige kleur moet overeenkomen met vergelijkbare kleuren om opnieuw te kleuren. Hogere instellingen zorgen dat er meer pixels met de nieuwe kleur worden gekleurd.
Zachtheid rand — bepaalt hoe pixels die grenzen aan de opnieuw gekleurde pixels, worden beïnvloed. Hogere instellingen zorgen voor meer 'uitlopen' van de nieuwe kleur.
Terwijl u het gereedschap Kleurwisselaar gebruikt, kunt u in het palet Opties voor gereedschap acties zoals het aanpassen van kleuren of instellingen ongedaan maken en opnieuw uitvoeren.
U kunt een selectie maken om het opnieuw te kleuren gebied te isoleren. Zie Selecties maken voor meer informatie over het maken van selecties.
Om te voorkomen dat de kleurwisselaar delen van de foto beïnvloedt die u niet wilt wijzigen, kunt u de laag met de foto kopiëren, en de kleurwisselaar toepassen op de nieuwe laag. Gebruik daarna de wisser om de gebieden met de gewijzigde kleur te wissen. U kunt de lagen daarna samenvoegen.