Afbeeldingen maken voor het web : Afbeeldingen opslaan voor het web

Afbeeldingen opslaan voor het web
Aangezien de meeste webbrowsers GIF- en JPEG-afbeeldingen herkennen, worden deze twee indelingen het meest gebruikt voor de opslag van webafbeeldingen. Nieuwere webbrowserversies herkennen ook de recentere indeling PNG, en veel webbrowsers ondersteunen de indelingen Wireless Bitmap (WBMP) en i-mode, populaire indelingen voor draadloze apparaten.
Bij het opslaan van afbeeldingen voor het web spelen drie belangrijke factoren een rol: lagen, kleurdiepte en bestandsgrootte.
Lagen
Aangezien geen van de huidige webbrowsers afbeeldingen met meerdere lagen kan weergeven, moeten de lagen van een afbeelding samengevoegd worden voordat u de afbeelding voor het web opslaat.
Kleurdiepte
Bepaalde computers kunnen maximaal 256 kleuren weergeven. Als een afbeelding op een webpagina meer kleuren bevat, gebruikt de webbrowser een eigen dithering-methode om de afbeelding weer te geven. Hierdoor kunnen er kleurafwijkingen optreden. Als u de kleurdiepte van een afbeelding terugbrengt tot 8 bits (256 kleuren) voordat u deze op uw webpagina plaatst, wordt het uiterlijk consistenter. Zie Werken met geavanceerde kleurfuncties voor meer informatie over kleurdiepte.
Webbestandsformaten en bestandsgrootten
Voor de meeste gebruikers die een webpagina oproepen, is de bestandsgrootte van belang. Hoe groter een afbeeldingsbestand is, hoe langer het downloaden duurt. Gebruikers moeten er dus langer op wachten. Selecteer bij voorkeur een bestandsindeling waarbij de afbeeldingsgrootte wordt gereduceerd en de kwaliteit zo hoog mogelijk blijft.
Kies een van de volgende bestandsindelingen wanneer u afbeeldingen opslaat voor gebruik op het web:
GIF — gebruik deze indeling voor compressie van lijnwerk en afbeeldingen met gebieden in gelijksoortige kleuren. Deze indeling ondersteunt 256 kleuren (8 bits). Er zijn twee GIF-versies: 89a, waarmee transparantie en gegevens kunnen worden opgeslagen, en 87a, waarmee dat niet kan. Beide indelingen worden door de meeste browsers herkend en maken gebruik van compressie zonder verlies.
JPEG — gebruik deze indeling om foto's op doeltreffende wijze te comprimeren. De indeling ondersteunt 16,7 miljoen kleuren (24-bits), maakt gebruik van compressie met verlies en wordt door de meeste browsers herkend.
PNG — gebruik deze steeds populairder wordende indeling om afbeeldingen efficiënt te comprimeren. De indeling ondersteunt tot 16,7 miljoen kleuren (24 bits) en gebruikt compressie zonder verlies. Deze indeling wordt niet op zo'n grote schaal gebruikt als JPEG. Daarom zijn enkele functies van deze indeling niet beschikbaar voor oudere browsers.
Wireless Bitmap (WBMP) — deze indeling wordt met vele draadloze apparaten gebruikt. De afbeeldingen zijn zwart-wit en hebben compressie zonder verlies.
Wat is het verschil tussen compressie met verlies en compressie zonder verlies?
Compressie met verlies is een compressiemethode waarbij gegevens worden verwijderd om de bestandsgrootte te verkleinen. Bij compressie zonder verlies blijven daarentegen alle oorspronkelijke afbeeldingsgegevens behouden en wordt de bestandsgrootte verkleind door pixelpatronen in de afbeelding op te slaan.
Een afbeelding samenvoegen
Tabblad Bewerken
Kies Lagen > Samenvoegen > Alle lagen samenvoegen.