Werken met tekst : Tekst schalen en transformeren

Tekst schalen en transformeren
U kunt raster- en vectortekst op interactieve wijze transformeren. U kunt deze bijvoorbeeld schalen, roteren, verschuinen, vervormen of perspectief op tekst toepassen.
U kunt het formaat en de vorm van vectortekst ook wijzigen door de tekenpunten en contouren van het object te bewerken. Zie Werken met tekenpunten voor meer informatie.
tabblad Bewerken
1 Open een kopie van de afbeelding.
2 Kies het gereedschap Tekst op de werkbalk gereedschappen.
3 Kies op het palet Opties voor gereedschap de optie Selectie in de vervolgkeuzelijst Maken als en stel de overige besturingselementen voor tekst in.
4 Klik in het afbeeldingsvenster op de plaats waar u de tekstselectie wilt maken en typ de tekst.
5 Klik in het palet Opties voor gereedschap op de knop Wijzigingen toepassen .
6 Kopieer de tekstselectie vervolgens naar een nieuwe afbeelding.
Tekst schalen en transformeren
tabblad Bewerken
1 Kies een laag op het palet Lagen.
2 Kies het Selectiegereedschap op de werkbalk Gereedschappen en selecteer de tekst.
Er verschijnt een grensvak met hendels op de selectie of laag.
3 Sleep een hoekhendel om het formaat van de tekst te wijzigen.
Klik met de rechtermuisknop op een hendel en versleep deze als u de huidige verhoudingen wilt wijzigen.
4 Voer een van de handelingen in de volgende tabel uit om de tekst te transformeren:

Als u dit wilt doen,
handelt u als volgt:
Het hele tekstblok verplaatsen
Sleep het grensvak.
Het rotatiemiddelpunt wijzigen
Sleep het rotatiedraaipunt.
De tekst roteren
Sleep de rotatiehendel.
Het perspectief symmetrisch wijzigen
Houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u een hoekhendel horizontaal of verticaal sleept.
Het perspectief asymmetrisch wijzigen
Houd Shift ingedrukt terwijl u een hoekhendel sleept.
Tekst verschuinen
Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u een randhendel sleept.
Tekst vervormen
Houd de Ctrl- en Shift-toetsen ingedrukt terwijl u een hendel sleept.
U kunt de hendels duidelijker op de laag laten uitkomen door de hoek van het afbeeldingsvenster te verslepen tot het groter is dan de afbeelding.