Werken met tekst : Tekst schalen en transformeren
Tekst schalen en transformeren
U kunt raster- en vectortekst op interactieve wijze transformeren. U kunt deze bijvoorbeeld schalen, roteren, verschuinen, vervormen of perspectief op tekst toepassen.
U kunt het formaat en de vorm van vectortekst ook wijzigen door de tekenpunten en contouren van het object te bewerken. Zie “Werken met tekenpunten” op pagina 440 voor meer informatie.
tabblad Bewerken
1 Open een kopie van de afbeelding.
2 Kies het gereedschap Tekst op de werkbalk Gereedschappen.
3 Kies op het palet Opties voor gereedschap de optie Selectie in de vervolgkeuzelijst Maken als en stel de overige besturingselementen voor tekst in.
4 Klik in het afbeeldingsvenster op de plaats waar u de tekstselectie wilt maken en typ de tekst.
5 Klik in het palet Opties voor gereedschap op de knop Wijzigingen toepassen .
6 Kopieer de tekstselectie vervolgens naar een nieuwe afbeelding.
* Tekst schalen en transformeren
tabblad Bewerken
1 Kies een laag op het palet Lagen.
2 Kies het Selectiegereedschap op de werkbalk Gereedschappen en selecteer de tekst.
Er verschijnt een grensvak met hendels op de selectie of laag.
3 Sleep een hoekhendel om het formaat van de tekst te wijzigen.
Klik met de rechtermuisknop op een hendel en versleep deze als u de huidige verhoudingen wilt wijzigen.
4 Voer een van de handelingen in de volgende tabel uit om de tekst te transformeren:

Als u dit wilt doen,
handelt u als volgt:
Het hele tekstblok verplaatsen
Sleep het grensvak.
Het rotatiemiddelpunt wijzigen
Sleep het rotatiedraaipunt.
De tekst roteren
Sleep de rotatiehendel.
Het perspectief symmetrisch wijzigen
Houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u een hoekhendel horizontaal of verticaal sleept.
Het perspectief asymmetrisch wijzigen
Houd Shift ingedrukt terwijl u een hoekhendel sleept.
Tekst verschuinen
Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u een randhendel sleept.
Tekst vervormen
Houd de Ctrl- en Shift-toetsen ingedrukt terwijl u een hendel sleept.
U kunt de hendels duidelijker op de laag laten uitkomen door de hoek van het afbeeldingsvenster te verslepen tot het groter is dan de afbeelding.