Afbeeldingen retoucheren en herstellen : Kleuren, verlopen of patronen vervangen
Kleuren, verlopen of patronen vervangen
Gebruik het gereedschap Kleur vervangen om één kleur in een selectie of laag door een andere kleur te vervangen. U kunt penseelstreken gebruiken om alleen pixels te vervangen waar het penseel overheen gaat, of u kunt alle pixels van een bepaalde kleur in een selectie of laag vervangen.
U kunt een tolerantiewaarde instellen, zodat met het gereedschap Kleur vervangen binnen een bepaald bereik van kleurwaarden kleuren worden vervangen. Het gereedschap Kleur vervangen werkt ook met kleurverlopen en patronen.
U kunt ook het gereedschap Vlakvulling gebruiken om alle pixels van een bepaalde kleur in een selectie of laag te vervangen. Zie Gebieden vullen met kleuren, verlopen of patronen voor meer informatie over de verschillen tussen de gereedschappen Kleur vervangen en Vlakvulling.
Waarom gebeurt er niets als ik het gereedschap Kleur vervangen toepas?
U moet een voor- of achtergrondkleur selecteren die voorkomt in de afbeelding. Als geen van de pixels overeenkomen met de geselecteerde kleur, worden er geen pixelkleuren vervangen.
Zie Kleuren kiezen uit een afbeelding of van het bureaublad voor meer informatie over het rechtstreeks in de afbeelding kiezen van een voor- of achtergrondkleur.
* Een kleur, verloop of patroon vervangen
tabblad Bewerken
1 Kies het gereedschap Kleur vervangen op de werkbalk Gereedschappen.
2 Kies het materiaal (kleur, verloop of patroon) dat u wilt vervangen. Klik op het materiaal om het toe te passen voor Voorgrond/Streek of klik met de rechtermuisknop op het materiaal om het toe te passen voor Achtergrond/Vulling.
3 Kies het materiaal dat u als vervangingsmateriaal wilt gebruiken. Het vervangingsmateriaal kan elk materiaal in de huidige afbeelding zijn, of u kunt het kiezen op het palet Materialen.
Als het materiaal dat u wilt vervangen het huidige materiaal voor Voorgrond/Streek is, klikt u met de rechtermuisknop op het vervangingsmateriaal om dit in te stellen als Achtergrond/Vulling.
Als het materiaal dat u wilt vervangen het huidige materiaal voor Achtergrond/Vulling is, klikt u op het vervangingsmateriaal om dit in te stellen als Voorgrond/Streek.
4 Stel in het vak Tolerantie een waarde in van 0 tot 200 om te bepalen hoe nauwkeurig het vervangingsmateriaal overeen moet komen met het materiaal dat u vervangt.
Bij lagere instellingen voor Tolerantie worden alleen pixels met nauw overeenstemmende kleuren vervangen; bij hogere instellingen worden meer pixels vervangen.
5 Plaats de aanwijzer op het gebied van een selectie of laag die het te vervangen materiaal bevat en voer een taak uit de volgende tabel uit:

Als u dit wilt doen,
handelt u als volgt:
Het achtergrond- of voorgrondmateriaal vervangen overal waar dit voorkomt
Als u het materiaal overal wilt vervangen waar het voorkomt, dubbelklikt u om het materiaal voor Achtergrond/Vulling te vervangen door het materiaal voor Voorgrond/Streek. Dubbelklik met de rechtermuisknop om het materiaal voor Voorgrond/Streek te vervangen door het materiaal voor Achtergrond/Vulling.
Alle overeenkomende pixels vervangen door het huidige materiaal voor Voorgrond/Streek
Klik op het palet Opties voor gereedschap op de knop Alle pixels vervangen .
Materialen met behulp van penseelstreken (in plaats van alle pixels in de laag) vervangen
Kies op het palet Opties voor gereedschap de penseelpunt, grootte, dekking en andere opties. Sleep in de afbeelding om het materiaal voor Achtergrond/Vulling te vervangen door het materiaal voor Voorgrond/Streek. Sleep met de rechtermuisknop om het materiaal voor Voorgrond/Streek te vervangen door het materiaal voor Achtergrond/Vulling.
U kunt wijzigingen beperken tot een specifiek gebied door een selectie in de afbeelding te maken voordat u het gereedschap Kleur vervangen gebruikt.