Videosjablonen voor een gesplitst scherm
In VideoStudio kunt u eenvoudig een video voor een gesplitst scherm maken en meerdere video's afspelen op basis van een vooraf ingestelde of aangepaste sjabloon. Aangepaste opties omvatten sleutelframes voor het maken van dynamische sjablonen die ook beweging bevatten.
U kunt een sjabloon gebruiken om een videoproject met een gesplitst scherm te maken of u kunt uw eigen sjabloon voor een gesplitst scherm maken.
Voordat u begint
Zorg dat u de videofragmenten die u wilt gebruiken in de Bibliotheek importeert.
Bekijk een voorbeeld van de videoclips die u wilt gebruiken, zodat u een idee heeft welke vormen passen bij de inhoud waarop u zich wilt richten. Als de hoofdactie bijvoorbeeld verticaal verloopt, past een horizontale vorm hier niet erg goed bij.
* Een sjabloon voor een gesplitst scherm kiezen en vullen
1 Klik in de werkruimte Bewerken op de knop Sjabloon in het paneel Bibliotheek.
2 Klik op Gesplitst scherm in de categorielijst.
 
3 Sleep de miniatuur voor de sjabloon die u wilt gebruiken naar de tijdlijn.
U wordt gevraagd om de Vervangingsmodus in te schakelen. Klik op Ja om het vervangen van placeholders te vergemakkelijken. Zie De Vervangingsmodus gebruiken voor meer informatie.
4 Sleep een video of foto vanuit de Bibliotheek naar de gewenste placeholder en laat de muisknop los.
5 Klik in het paneel Speler op de vervolgkeuzelijst Formaat wijzigen/Bijsnijden en schakel de modus Vergroten/verkleinen in (de knop is blauw als deze modus is geactiveerd). Selecteer een fragment op de tijdlijn en voer een van de volgende handelingen uit:
Pas het formaat van de geselecteerde clip aan door de oranje knooppunten te slepen die in het voorbeeldvenster worden weergegeven.
Plaats het fragment door de cursor in het voorbeeldvenster te slepen.
6 Klik op de tijdlijn op een andere track om de andere clips in de sjabloon aan te passen.
* Een sjabloon voor een gesplitst scherm maken
1 Klik op de werkbalk Tijdlijn op de knop Sjabloonmaker voor gesplitst scherm .
2 Kies in de Sjabloonbewerker een gereedschap in het paneel Splitsgereedschappen en sleep in het venster van de bewerker om het gebied te splitsen in verschillende clipzones.
In elke clipzone wordt een getal weergegeven.
Als u een vorm wilt toevoegen, klikt u in het gebied Afbeeldingen op een vorm en sleept u in het bewerkingsvenster.
3 Als u de lijnen, vormen of afbeeldingen wilt aanpassen, kiest u in het deelvenster Splitsgereedschappen of Afbeeldingen het overeenkomstige Selectiegereedschap en selecteert u het element dat u wilt bewerken in het bewerkingsvenster.
U kunt de lijnen en vormen slepen om de positie te wijzigen en het formaat te wijzigen. U kunt ook de Draaiing, Randdikte, Randkleur en Dekking aanpassen in het gebied Eigenschappen. Voor vormen kunt u ook de instellingen voor Draaien en Kantelen toepassen.
4 Als u beweging wilt toevoegen aan uw sjabloon, gebruikt u de scrubber en besturingselementen voor sleutelframes onder in het venster om sleutelframes toe te voegen en nieuwe eigenschapsinstellingen toe te wijzen en/of de sjabloonelementen te verplaatsen. Gebruik de afspeelknoppen om de beweging te beoordelen.
Note: U kunt een sleutelframe en de bijbehorende instellingen kopiëren door met de rechtermuisknop op het sleutelframe te klikken en in het snelmenu Kopiëren te kiezen. Verplaats de muisaanwijzer naar een nieuwe positie op de tijdlijn, klik met de rechtermuisknop en kies Plakken. U kunt sleutelframes ook tussen verschillende vormen in uw sjabloon kopiëren en plakken.
5 Als u inhoud bij de sjabloon wilt opslaan (bijvoorbeeld een afbeelding of video die vast onderdeel wordt van de sjabloon), met behulp van het paneel aan de linkerkant van het venster, gaat u naar de inhoud die u wilt toevoegen en sleept u de bijbehorende miniatuur naar het gewenste getal in het neerzetgebied.
Note: Als u de content wilt vervangen, sleept u andere content naar het neerzetgebied.
6 Als u het formaat of de positie van de inhoud in de sjabloon wilt aanpassen, klikt u in het neerzetgebied op het item dat u wilt bewerken en sleept u de knooppunten van het selectiekader in het bewerkingsvenster om het formaat aan te passen of sleept u het selectiekader naar een nieuwe positie.
Op het item klikken dat u wilt aanpassen in het neerzetgebied is een gemakkelijke manier om het te selecteren. U kunt vervolgens het selectiekader gebruiken om de positie en het formaat van de inhoud aan te passen binnen het frame voor het gesplitste scherm.
7 Wanneer u de sjabloon hebt voltooid, klikt u op de knop Als sjabloon opslaan om uw sjabloon te exporteren. Uw sjabloon wordt in de bibliotheek opgeslagen, in de categorie Sjabloon, in de map Gesplitst scherm.
8 Klik op OK om terug te gaan naar de tijdlijn.
9 U kunt clips toevoegen en bewerken als voor een bestaande sjabloon.
U kunt de knoppen Inzoomen en Uitzoomen rechts van de tijdlijn van het bewerkingsvenster gebruiken om de tijdseenheden uit te tijdlijn uit te rekken of in te korten. Dit kan handig zijn als u sleutelframes gebruikt.