Sjablonen : Videosjablonen voor een gesplitst scherm
Videosjablonen voor een gesplitst scherm
In VideoStudio kunt u eenvoudig een video voor een gesplitst scherm maken en meerdere video's afspelen op basis van een vooraf ingestelde of aangepaste sjabloon. Aangepaste opties omvatten sleutelframes voor het maken van dynamische sjablonen die ook beweging bevatten.
U kunt een sjabloon gebruiken om een videoproject met een gesplitst scherm te maken of u kunt uw eigen sjabloon voor een gesplitst scherm maken.
Voordat u begint
Zorg dat de videoclips die u wilt gebruiken in de bibliotheek zijn geïmporteerd en dat u hiertoe gemakkelijk toegang heeft via een projectvak of een collectie.
Bekijk een voorbeeld van de videoclips die u wilt gebruiken, zodat u een idee heeft welke vormen passen bij de inhoud waarop u zich wilt richten. Als de hoofdactie bijvoorbeeld verticaal verloopt, past een horizontale vorm hier niet erg goed bij.
* Een sjabloon voor een gesplitst scherm kiezen en vullen
1 Klik in de werkruimte Bewerken op de knop Sjabloon in het paneel Bibliotheek.
2 Klik op Gesplitst scherm in de lijst met mappen die wordt weergegeven.

3 Sleep de miniatuur voor de sjabloon die u wilt gebruiken naar de tijdlijn.
4 Sleep een video of foto vanuit de Bibliotheek naar de gewenste tijdelijke aanduiding en druk op Ctrl om de tijdelijke aanduiding te vervangen.
5 Klik in het paneel Speler op de vervolgkeuzelijst Formaat wijzigen/Bijsnijden en schakel de modus Vergroten/verkleinen in (de knop is blauw als deze modus is geactiveerd). Voer een van de volgende handelingen uit:
Pas het formaat van de geselecteerde clip aan door de oranje knooppunten te slepen die in het voorbeeldvenster worden weergegeven.
Plaats het fragment door de cursor in het voorbeeldvenster te slepen.
6 Klik op de tijdlijn op een andere track om de andere clips in de sjabloon aan te passen.
* Een sjabloon voor een gesplitst scherm maken
1 Klik op de werkbalk Tijdlijn op de knop Sjabloonmaker voor gesplitst scherm .
2 Kies in de Sjabloonbewerker een gereedschap in het paneel Splitsgereedschappen en sleep in het venster van de bewerker om het gebied te splitsen in verschillende clipzones.
In elke clipzone wordt een getal weergegeven.
Als u een vorm wilt toevoegen, klikt u in het gebied Afbeeldingen op een vorm en sleept u in het bewerkingsvenster.
3 Als u de lijnen en vormen wilt aanpassen, kiest u in het paneel Splitsgereedschappen het overeenkomstige Selectiegereedschap en selecteert u het element dat u wilt bewerken in het bewerkingsvenster.
U kunt de lijnen en vormen slepen om de positie te wijzigen en het formaat te wijzigen. U kunt ook de Draaiing, Randdikte, Randkleur en Dekking aanpassen in het gebied Eigenschappen.
4 Als u beweging wilt toevoegen aan uw sjabloon, gebruikt u de scrubber en besturingselementen voor sleutelframes onder in het venster om sleutelframes toe te voegen en nieuwe eigenschapsinstellingen toe te wijzen en/of de sjabloonelementen te verplaatsen. Gebruik de afspeelknoppen om de beweging te beoordelen.
5 Als u inhoud bij de sjabloon wilt opslaan (bijvoorbeeld een afbeelding of video die vast onderdeel wordt van de sjabloon), met behulp van het paneel aan de linkerkant van het venster, gaat u naar de inhoud die u wilt toevoegen en sleept u de bijbehorende miniatuur naar het gewenste getal in het neerzetgebied.
Opmerking: Als u de content wilt vervangen, sleept u andere content naar het neerzetgebied.
Opmerking: U kunt het formaat en de positie van inhoud op de tijdlijn aanpassen nadat u het venster Sjabloonbewerker hebt gesloten.
6 Wanneer u de sjabloon hebt voltooid, klikt u op de knop Als sjabloon opslaan om uw sjabloon te exporteren. Uw sjabloon wordt in de bibliotheek opgeslagen, in de categorie Sjabloon, in de map Gesplitst scherm.
7 Klik op OK om terug te gaan naar de tijdlijn.
8 U kunt clips toevoegen en bewerken als voor een bestaande sjabloon.